Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Casă în Sibiu

Autor:
Radu Teacă
Colaboratori:
Arh Peter Marx, Arh Raluca Velescu

Structura: Consild- Ing Dorin Lazar
Instalatii: Solid Proiect
Beneficiar:
Danciu Dorian
Localizare:
România, jud. Sibiu, Sibiu, bd. Victoriei nr. 47
Indicatori:
RH: DS+P+M / Sd: 713 m2 / Su: 607 m2 / POT: 33% / CUT: 0.99
Unul din dezideratele principale privind acest proiect a fost integrarea in sit dar si tinand cont si de arhetipurile orasului Sibiu. In sprijinul acestei idei am studiat raportul golurilor caselor vechi din Sibiu, studiu ce a evidentiat proportia alungita a ferestrelor. De asemenea in raportul dintre plin si gol am constatat ca plinul are o pondere mult mai mare. Un alt element care iese in intampinarea ideii de integrare este acoperisul in doua ape. Toate acestea dau casei un aer “gotic”, care catalizeaza integrarea in zona.
Un alt aspect important in conceptia acestui proiect a fost limbajul minimalist la care am apelat.
Intru obtinerea unei imagini sintetice am cautat un singur material atat pentru acoperis cat si pentru fatada.
Asa am ajuns la solutia acoperirii cu cupru. Pe langa avantajul de a folosi materiale si culori naturale, cuprul si piatra, credem ca schimbarile spectaculoase in ceea ce priveste imaginea cuprului in proces continuu de oxidare, da viata constructiei dar intra si intr-un contrast, credem noi benefic cu simplitatea formei.
In spiritul unitatii de expresie atat gardul cat si poarta sunt realizate din otel exidat, protejate cu lac incolor.
In interior casa are un spatiu fluent, continuu dat de prezenta unui gol pe linia mediana ce divizeaza casa in doua parti decalate pe inaltime cu jumatate de nivel. In felul acesta am reusit sa amplasam functiunile “publice” ale casei in partea dinspre strada (hol, living, supanta) iar cele mai intime orientate spre curtea din spate. Tot din ratiuni de intimitate camera unde se afla o cada cu hidromasaj si o instalatie home cinema a fost amplasata la demisol, cu o generoasa curte engleza.
In scopul punerii in evidenta a spectacolului volumetric interior am folosit in mare masura albul pentru ca culoarea sa nu intervina in perceptia acestuia.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)