Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Casa Hajdó - Vilă contemporană pe teren în pantă

Autori:
István Benedek, Arnold Macalik
Colaboratori:
Arhitectură: István BENEDEK, Arnold MACALIK, István PÁSZTOR
Structură: ing. Jácint VIRÁG (Lamina SRL)
Instalaţii: ing. Vlad ANASTASIU (Profinstal SRL)
Executanţi: coordonat de Octogon Invest SRL
- uşi şi ferestre: APICOM SA (Lumira) - Gheorgheni
- acoperiş verde: TAXUS Art SRL Cluj
- izolaţii: VECTOR SRL, Odorheiu Secuiesc
- elemente de rezistenţă şi finisaje: Kvadrum Axis SRL, Odorheiu Secuiesc
Beneficiar:
Octogon Invest
Localizare:
România, jud. Harghita, Odorheiu Secuiesc, str. Szeles János nr. 10 vezi harta
Indicatori:
RH: P+1 / Sd: 245 m2 / Su: 192 m2 / POT: 7,50 / CUT: 0,10
Terenul impune contextul pantei spre nord, ce oferă panorama oraşului în vale şi a munţilor în depărtare: în contrast cu orientarea favorabilă a vieţii cotidiene în relaţie cu parcursul solar. Clădirea organizează astfel locuirea pe teren în jurul terasei orientate spre sud-vest, parţial umbrită dinspre est şi vest, păstrând modelul gospodăriei tradiţionale, organizată în jurul curţii.

Terasa exterioară şi spaţiile funcţionale comune interioare sunt articulate, pe orizontală şi verticală, în relaţie cu topografia, panorama şi orientarea optimă. Doar spaţiile intime şi anexele sunt delimitate cu pereţi. Zidurile casei şi planşeul acoperişului închid „doar” volumele spaţiale astfel aranjate pe teren. Terasa exterioară, precum şi vecinătăţile imediate sau îndepărtate sunt incluse ttraseelor vieţii cotidiene, parcursul incluzând acoperişul ce completează topografia terenului.

„Camera” de zi şi „bucătăria” cu locul de luat masa sunt deschise spre terasă cu vitraj vast, parţial umbrit pe timp de vară, beneficiind de aportul termic considerabil în lunga perioadă rece, la care contribuie stratigrafia suprafeţelor de închidere, calitatea tâmplăriilor şi instalaţiile edilitare.

Echipa tânără acţionează eliberat de rutină, pur conceptual, proiectarea şi execuţia este susţinută de colegii cu experienţă consistentă, iar execuţia este „mânată” de avântul clientului cunoscător şi deosebit de perseverent. Echipa de proiectare nu stă să calculeze orele de muncă, beneficiarul nu stă să contabilizeze nervii şi banii investiţi. Grijile sunt toate purtate de vânt urcând panta „casei”. Familia a crescut şi în timpul construcţiei.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)