Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Imobil locuinţe, Bucureşti, str. Căderea Bastiliei nr. 43

Autor:
Silvia Costescu
Colaboratori:
arh. Ruxandra Pais
arh. Adrian Moleavin
Beneficiar:
-
Localizare:
România, Bucureşti, str. Căderea Bastiliei nr. 43
Indicatori:
RH: s+p+5r+6r / Sd: 1203 m2 / Su: 980 m2 / POT: 52% / CUT: 2.5
Imobil apartamente, str. Caderea Bartiliei, nr. 43, sector 3, Bucuresti

Situata intre Piata Romana, intersectie a axelor principale ale orasului si zona rezidentiala a nordului capitalei, strada Caderea Bastiliei prezenta un caracter unitar d.p.d.v. al programelor arhitecturale, dar cu cladiri din diferite perioade si cu elemente diferite de limbaj arhitectural. Catre intersectia cu str. Grigore Alexandrescu, in vecinatatea sitului nostru, cladirile joase sunt alternate cu cele inalte, ce variaza intre P+4 si P+6-7, ce formeaza un fundal compact.

Terenul dificil al viitorului imobil de locuinte a fost o mare provocare- pe de o parte datorita configuratiei acestuia (latime 8.40m/lungime52m, cu doua inflexiuni pe latura lunga si calcan spre sud), iar pe de alta parte datorita temei de locuire care presupune anumite proportii, reguli de functionare si in general o anumita grija pentru detalii care sa asigure placerea de a locui. In cadrul acestui proiect nu am raspuns strict cerintelor functionale, ci am incercat sa anticip nevoile in continua schimbare ale beneficiarilor, si sa re-interpretez elemente de limbaj arhitectural pentru a crea o imagine noua, care sa nu cada in capcana productiei de serie epuizarii vocabularului si mijloacelor artistice.

Din cauza latimii foarte reduse a terenului spatiul parterului si al curtii este folosit pentru parcari, subsolul fiind rezervat spatiilor tehnice. In mod firesc, planul foarte alungit a determinat amplasarea accesului in zona de mijloc pentru o buna repartizare a apartamentelor si pentru a obtine dubla orientare a acestora. Pe primele patru etaje exista doua duplexuri catre zona dinspre strada şi doua duplexuri catre zona de curte, iar pe etajele 5 si 6 cate un apartament.

Cu preocupare in ideea obtinerii confortului acustic am evitat deranjul prin amplasarea livingului peste dormitor prin utilizarea solutiei rasturnarii duplexurilor in maniera in care dormitoarele sa se suprapuna.

Provocarea si dificultatea acestui proiect nu s-au oprit doar la configurarea partiului, la decizia unei anumite amplasari a apartamentelor sau la diversitatea acestora (toate apartamentele sunt diferite). Obtinerea unei volumetrii si a unor fatade deosebite a fost posibila prin alegerea inspirata a texturilor, a cromaticii, prin folosirea si exploatarea tehnologiilor actuale ce permit detalii noi si ingenioase, si prin asocierea unor materiale ce se pun reciproc in valoare- sticla, lemnul si zugraveala simpla au fost alese si combinate in ideea obtinerii unei compozitii cu efecte estetice dar si functionale mai putin folosite, dar deosebite. In ansamblu, cu siguranta si datorita culorii aplicate pe sticla, senzatia de caldura puternic exprimata de folosirea lemnului, contribuie la perceptia corecta a functiunii de locuire.

Echilibrat compozitional si contextual, proiectul exploateaza reglementarile urbanistice, materializandu-se intr-o cladire cu certe valente arhitecturale.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)