Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Locuinţă unifamilială, Voluntari

Autor:
Asociaţia Zeppelin
Colaboratori:
Autori: Constantin Goagea, Ştefan Ghenciulescu, Adrian Dobre
Structură : Gheorghe Popescu
Constructor: Habitual
Tâmplărie lemn: Acant Design
Foto: Cosmin Dragomir
Localizare:
România, jud. Ilfov, Voluntari, str. Constantin Brâncoveanu nr. 5 vezi harta
O structură în stare de abandon de mai bine de 8 ani. O casă ca multe alte case din perioada ’90: o structură confuză şi prost executată, un parcaj subterna inutilizabil, spaţii şi combinaţii formale bizare. Cum să faci această casă locuibilă pentru o familie de trei persoane?

Demolarea a mulţi metri pătraţi de beton şi zidărie şi apoi reconstrucţia de la 0 nu păreau o decizie prea chibzuită financiar. Aşa că ne-am propus să tăiem din structura existentă şi mai ales s-o corectăm. Am convenit împreună cu noul proprietar să reparăm parterul şi să reducem spre jumătate din suprafaţa de la etaj. O suprafaţă mai mică (însă absolut suficientă), în schimb mobilier, lumini şi finisaje cu un standard mai ridicat.

Primele intervenţii au însemnat îngrijirea betonului prost turnat: periaj de armături şi aplicarea de fibre de carbon pentru întărirea unor grinzi fisurate.
A trebuit apoi să recuperăm uneori chiar şi 20 de centimetri de abatere pe verticală a pereţilor, ceea ce ne-a împins în cele din urmă la nişte pereţi foarte groşi, atât perimetrali, cât şi interiori. Ne-a venit ideea de a valorifica aceste grosimi mari şi de a recupera cumva suprafeţele ascunse în perete. Aşa că am montat geamurile pe un schelet metalic chiar la faţa exterioară a clădirii şi am realizat nişte cutii de lemn la interior în care să se poată chiar sta. Logica acestor goluri devenite spaţii şi geometria simplă ne-au dat o gramatică a proiectului pe care am dus-o cât de departe ne-a permis structura existentă.
Am clarificat planul, renunţând la colţul semirotund şi mutând intrarea prin faţa casei. Am contracarat senzaţia de spaţiu pitic printr-un geam enorm către curte.
Am speculat confuzia structurală iniţială, construind pe baza ei, în zona mai joasă, mai multe tipuri de mobilări. Până la urmă, întortocherea uşor deturnată creează în favoarea spaţiului un grad de complexitate şi suprapuneri de elemente care au un farmec al lor.
Proiectul acesta ne-a lăsat o satisfacţie aparte. Nu e vorba despre orgoliul de autor al unei case noi, nici de mândria restaurării respectuoase, ci mai de grabă despre bucuria de a te descurca până la urmă cu ce ai, de a reuşi să permiţi o locuire în adevăratul sens al cuvântului, de a îmbunătăţi, în loc de a şterge şi a lua-o de la capăt.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)