Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Reabilitarea şi extinderea unei locuinţe interbelice, Bucureşti

Autor:
Asociaţia Zeppelin
Colaboratori:
Autori: Ştefan Ghenciulescu, Constantin Goagea, Adrian Dobre
Structură: Gheorghe Sava
Expert consolidare: Mihai Ursăchescu
Localizare:
România, Bucureşti, str. Ţepes Vodă nr. 47 vezi harta
O CASĂ ART-DECO DE BUCUREŞTI:
Lipită pe o latură a unei parcele mici, cu un parapet în trepte care exprima terase însă ascundea un acoperiş cu pantă foarte lină, hublouri de vapor (iluminând podul) şi suprafeţe ˮcubisteˮ realizate cu profile din tencuială. O casă burgheză cumsecade în sudul zonei centrale, fără statut de monument, neinclusă în vreo zonă protejată şi într-o stare mai degrabă proastă.

REABILITARE ŞI ADAPTARE PENTRU O FAMILIE DE 3:
Atât proprietarii cât şi noi am dorit păstrarea a cât mai mult din substanţa veche şi folosirea la maximum a cadrului existent. Extinderea a fost minimală şi s-a realizat doar pe verticală.
În locul labirintului de spaţii de serviciu din spate a apărut o bucătărie generoasă.
Deasupra bucătăriei se înalţă un dormitor, lăsând loc la etaj pentru un birou. În locul curţii de lumină apare o baie pentru dormitorul părinţilor.
Fostul pod devine o mansardă pentru un al doilea spaţiu de zi / hobby room / cameră de oaspeţi şi o baie.
Şi, pentru că grădina de jos e minusculă, am realizat peste etajul 1 o terasă adevărată, cu o privelişte cât se poate de bucureşteană.

EXPRESIE :
Tot ce e casă veche e restaurat şi exprimat ca atare. Tot ce e extindere sau spaţiu puternic refăcut capata o imagine simplă şi clar contemporană. Am evitat rosturi sau evidenţieri brutale; ca de fapt în mod tradiţional la casele vagon, volumele de vîrste diferite se înşiruire cuminte, şi tencuiala e una şi aceeaşi. Nu am imitat însă profile, iar ferestrele au dimensiuni şi proporţii diferite şi migrează către faţa peretului.
Noile balustrade, la fel ca şi porţile noi de intrare în curte reinterpretează elementele vechi de feronerie.



PROBLEME:
Evident, casa s-a dovedit mult mai slabă structural decât crezusem cu toţii, iar expertiza a recomandat în final soluţia de coşmar pentru orice intervenţie asupra unei arhitecturi de valoare: cămăşuieli din plin, atât la pereţii exteriori cât şi la cei interiori.
Aşa că majoritatea detaliilor vechi au zburat. Aproape toate ornamentele de pe faţadă au trebuit refăcute, ceea ce ne-a permis să acceptăm şi soluţia termoizolării exterioare complete la pereţi.
Lucrul cu o antrepriză care nu se specializase în restaurări ne-a mai arătat încă o dată cum lucrurile banale de altădată – un profil de tencuială sau un mozaic – devin azi lucrări complicate şi imposibil de realizat bine. În general, execuţia a fost cea mai mare problemă la această casă.
O PARTE BUNĂ
A avut şi această reabilitare structurală grea: am putut să renunţăm la pereţii ce ocupau ochiul scării şi să-i înlocuim cu o balustradă transparentă. Lumina ce vine de pe terasă ajunge acum până în inima casei.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)