Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Cabană la lacul Tarniţa

Autori:
László Tulogdy, Gábor Tóthfalusi
Colaboratori:
colaborator: arh. CECĂLĂŞAN Ioana- Tektum
structură: ing. Mihai OLTENA, ing. TUTAŞ Adrian
instalaţii: ing. MARIAN Aurelian, ing. Paul BIRIŞ
constructor: ing. NAGY Zsolt
Beneficiar:
privat/private
Localizare:
România, jud. Cluj, comuna Gilău, loc. Someşul Rece, Tarniţa, Plaja vezi harta
Indicatori:
RH: P+M / Sd: 120 m2 / Su: 95 m2 / POT: 23% / CUT: 0,35
Situat pe malul lacului de acumulare Tarniţa, in arealul denumit Plaja 2, această casă a fost concepută pentru vacanţe la munte şi refugiu faţă de viaţa agitată, a unei familii din Cluj-Napoca. Amplasat pe un teren de formă dreptunghiulară în pantă de aproximativ 350mp, casa s-a adaptat la diferenţele de teren, regimul de construire din zonă şi la cadrul natural excepţional.
Peisajul, distanţa relativ mică fată de oraş şi lacul (apa) au fost motivul pentru construire. Elementele naturale au fost principalele repere ale conceptului care au generat forma, spaţiul interior si volumul casei.
Structura aleasă a fost cea mixtă: parter in relaţie cu solul din beton, respectiv zidărie portantă si mansardă din lemn. Desigur elementele din lemn au fost concepute ca să fie vizibile astfel, planşeul peste parter atât la exterior cât şi la interior este ritmat de grinzile din brad ale structurii.
Nivelul superior adăposteşte cele două dormitoare dar şi accesul principal in casă.Această variantă a fost adoptată deoarece accesul pe proprietate se realizează din amonte. Nivelul inferior, semi- ingropat adăposteşte o baie, centrala termică, zona de zi alcătuită dintr-un spaţiu comun bucătărie minimală-living şi o terasă generoasă cu deschidere spre lac.
Exteriorul casei este finisat cu piatră de calcar in registrul parterului şi lemn aparent in rest. Coşul de fum şi zona de barbeque este zidit din caramidă refolosită.
Pentru a ne integra in mediul inconjurător şi a nu genera un volum ieşit în evidenţă, panta acoperişului este paralelă cu terenul, doar coşul masiv şi lucarna rup orizontalitatea si generază un mic punct de observaţie la etaj. Cea mai apreciată zonă a casei este terasa acoperită, care în perioada de vară face parte din ansamblul living-bucătărie, dar totodata, se deschide spre exterior oferind panorame spre lac.
Considerăm că deşi folosind un buget restrîns, un limbaj tradiţional şi spaţii limitate am reuşit să oferim prin proiectul nostru un refugiu contemporan pentru prietenii noştri.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)