Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

O supraetajare uşoară cu structură de beton pentru reabilitarea blocurilor tipizate S+P+4E

Autor:
Cătălina Maria Bocan
Colaboratori:
Consultant structura:
ing. Cornel FARCAS
Localizare:
România
Indicatori:
RH: S+P+4E / Sd: 3563,16 m2 / Su: 3326,49 m2
Acest proiect propune o soluţie de ”supraetajare”, complet diferită de variantele construite în prezent, cu o scară mare de aplicare şi doar cu materiale prefabricate uşoare (+ compozite) pentru structură şi elementele de închidere. Tratează de asemenea şi probleme de vecinătate urbană, posibilitatea unui lift şi un design contemporan pentru întreg ansamblul (vechi şi nou). Soluţia sustenabilă este legată de execuţia rapidă şi nevoile actuale pentru confort şi economie de energie.
Majoritatea clădirilor au aceeaşi tramă structurală, cu două travei de 5,4 pe latura scurtă (de cuplare cu alte tronsoane) şi multe travei mici (între 2,4 şi 5,4) de-a lungul faţadei principale. Sistemul structural este celular, din panouri prefabricate de beton. Din aceste considerente, noua structură este aşezată exact peste cea existentă, din motive structurale
Oportunitatea pentru prefabricare este mare, toate cadrele fiind identice şi se pot utiliza în locuri/oraşe diferite. ”Scheletul” nivelului este dintr-un cadru de beton cu secţiuni mici, cu trei stâlpi şi două grinzi, repetat pe fiecare axă, vizibil din orice punct exterior clădirii. Utilizarea betonului este bună datorită unor constrângeri, precum siguranţa la foc, execuţia rapidă, chiar motive durabile (betonul absoarbe CO2 pe parcursul vieţii). Elementele de închidere sunt separate de structură.
Designul exterior a fost făcut cu scopul de a îmbunătăţi imaginea actuală de ”cutie de chibrituri” de mai jos şi de a înviora o faţadă lungă şi monotonă, prin intervenţii la nivelul balcoanelor, 3 culori de accent şi un fundal general. Marea parte a clădirii o reprezintă nivelurile curente iniţiale, detaşată de la teren şi articulată cu cerul prin ritmul dat de cadrele de la noul nivel şi închiderile retrase din planul faţadei de mai jos.
Noile apartamente sunt open-space şi legate cu cerinţele de confort de astăzi, respectând poziţia instalaţiilor de dedesubt şi cu spaţii exterioare generoase – mai degrabă un penthouse decât un spaţiu social.
Noutatea acestei soluţii este dată de un mixaj între: un penthouse în loc de soluţia general adoptată de şarpantă; noi materiale prefabricate / compozite pentru structură şi închideri în loc de lemn / metal / zidărie, ţiglă; îmbinare diferită a structurii noi pe cea existentă (fără monolitizare); mai puţine / lipsă elemente structurale în interiorul apartamentelor noi cu terase mari acoperite; un lift folosit pentru dinamismul faţadelor din ”spate”, cu mai puţine balcoane.
Toate cele de mai sus contribuie la o soluţie îndrăzneaţă de supraetajare pentru blocurile comuniste, combinată cu reabilitare termică, şi poate constitui o provocare pentru români, care fug de acoperişurile terasă, structuri prefabricate şi spaţii mici.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)