Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Tuzla 50

Autori:
Andrei Uleia, Oana Pănoiu, Cristina Chelărescu, Magda Băescu
Colaboratori:
student arhitect Laura Cristea
render arhitect Traian Bompa
Localizare:
România, Bucureşti, str. Tuzla nr. 50 vezi harta
Indicatori:
RH: 3S+D+P / Sd: 3500 m2 / POT: 30% / CUT: 0.35
Lacurile din nordul Bucurestiului au atras de alungul timplui activitati de agrement. Lacul Tei nu face exceptie. Pe malul lui intalnim baze sportive , cluburi, parcuri si zone rezidentiale.
Pe fosta baza Auto Tei s –a dorit reabilitarea centrului de agrement construit in perioada anilor 60. In prezent pe teren se afla un bazin de inot, o cladire a unei foste popicarii si un restaurant , toate dezafectate. Terenul este salbatic, vegetatia fiind lasata sa se dezvolte in voie. Terenul in suprafata de cca 10000 mp se invecineaza la sud cu strada Tuzla pe o lungime de cca 250 de m si la nord cu Lacul Tei.
Terenul coboara in panta variabila dinspre strada Tuzla spre lacul Tei.
Vegetatia existenta este formata in mare parte din arbusti crescuti liber si din cativa copaci adulti.
Tema cerea realizarea unui complex de agrement format din mic hotel, sala de conferinte, centru spa cu piscina exterioara , sala de fitness si club restaurant pentru utilizatori. In afara constructiilor pe teren urmau sa se amenajeze terenuri de tenis si un strand in aer liber.
Constrangerile erau date de POT de 30 % si CUT de 0,35 specifice zonelor verzi de agreement.
Cum puteam sa construim pe teren o cladire de 8000 de mp care sa aiba o amprenta nu mai mare de 3000 de mp cu tot cu alei si terenuri de tenis si care sa se incadreze si in CUT de 0,35?
Cum puteam rezolva perspectiva dinspre strada Tuzla, acum plina de verdeata si fara accente de inaltime?
Cum puteam pastra cea mai mare parte din vegetatia dezvoltata natural si care da farmec locului?
Raspunsul a venit prin decizia de a ingropa o mare parte din constructie in panta naturala a terenului si de a pastra un singur nivel peste cota strazii Tuzla – vizibil ca un parter inalt si deschiderea constructiei catre lac.
Prin alegerea unei forme organice si in acelasi timp modulabile s-a putut investiga dezvoltarea constructiei pe etape si prin realizarea de elemente prefabricate care urmau sa usureze executia.
Rezultatul obtinut este unul spectaculos , de impact atat la nivelul sit-lui cat si al contextului.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)