Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

„Ganztag Schule Schweich” – Gimnaziul Stefan Andres – proiect de concurs

Autori:
Vlad Gaivoronschi, Ioan Andreescu
Colaboratori:
Colaboratori: arh. Sebastian Schoen, arh. Dan Munteanu, arh. Iulia Fratila, arh. Alexandru Malaescu, arh. Consuela Schoen
Localizare:
Germania, Schweich, Stefan - Andres Straße vezi harta
Proiectul are ca subiect realizarea unei clădiri edificabile în etape succesive, la rândul ei, completând un ansamblu şcolar existent în orăşelul Schweich, la 10 km distanţă de Trier (Germania).
Conceptul solicitat de temă este cel al unei şcoli cu un program prelungit, menită a spori în acest fel educarea tinerei generaţii în favoarea activismului social şi a integrării comunitare – concept pedagogic tipic german.
În acest scop, soluţia noastră liniară, completând ansamblul prin definiţii clare ale profilurilor stradale şi ale spaţiilor exterioare, dezvoltă o nuanţare graduală a spaţiilor de la public la privat şi un principiu al „clădirii – oraş” cu „stradă” şi amfiteatru interioare, dezvoltate între cei doi poli majori, sala de mese/festivă şi biblioteca.
Ca „green building”, proiectul propune o soluţie compactă, o ventilare, răcire şi umidificare naturală a aerului, terase înverzite peste zonele de parter, faţade verzi cu viţă de vie sălbatică specifică zonei, panouri solare şi fotovoltaice pe terase.
Suprafeţele construite avute în vedere au fost 2 880 mp (etapa 1), 1 864 (etapa 2), 600 mp (etapa 3).

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)