Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Centrul de vizitare şi teatrul în aer liber pentru Parcul Naţional Porţile de Fier

Autor:
Ioan Andreescu
Colaboratori:
arh. Paul Carabas, arh Ligia Stafie, arh Malaescu Alexandru
Localizare:
România, jud. Caraş-Severin, Berzasca vezi harta
Indicatori:
Sd: 6586 m2
Centrul de Vizitare este poarta de acces pentru Parcul Naţional « Porţile de Fier »*. Situat la confluenţa Dunării cu râul Berzasca, Centrul se bucură de vederi spectaculare ale malurilor.
Principala caracteristică a Centrului este pontonul proeminent, conectat la platforma liniară situată pe malul fluviului. Pe ponton se află clădirea principală – Teatrul în Aer Liber.
Acesta are 250 locuri, care se pot extinde la 600; situarea complect în aer liber, este motivată ecologic.
Teatrul are o dublă coajă din beton alb, perforată la exterior cu literele unui alfabet imaginar (creat de S. Călărăşanu).
Dubla coajă capturează vibraţia mereu schimbătoare a luminii şi foşnetul vântului transformând Teatrul într-un spectacol viu. Centrul propriu-zis este situat sub scenă, fiind echipat cu zonă de informaţii, bileterie, cofetărie, shop.
Zonele funcţionale se află între coji; două scări conduc vizitatorii pe platformă, de unde se deschide o vedere panoramică.
În nord-estul paltformei se află debarcaderul; între acestea şi vârful pontonului, panouri iluminate expun fotografii şi hărţi ale parcului.

* parte a proiectului: Protecţia Biodiversităţii şi Patrimoniului Natural, Sistem adecvat de management pentru “Parcul Natural Porţile de Fier” comuna Berzasca – proiectant general ADN-Bucureşti

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)