Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Casa de pe mal

Autor:
Claudia Luca
Colaboratori:
Dr.Arh.Valentin Luca
Beneficiar:
Concurs.Yaroslav, Rusia
Localizare:
Federaţia Rusă, Yaroslav vezi harta
Indicatori:
RH: P cu supantă / Sd: 44,83 m2 / Su: - m2 / POT: - / CUT: -
Proiectul a fost conceput în cadrul concursului „Revolution of the Social Housing in Yaroslavl, 2012” şi a fost desemnat câştigătorul premiului al treilea. Prin temă s-a propus tratarea locuinţei sociale ca obiect de artă. Câteva date: casă minimală pentru două persoane, relaţia propunerii cu iazul existent pe amplasament – construcţie pe mal, suprafaţă desfăşurată între 40 şi 90 mp, cel mult trei niveluri construite, cost maxim de 9000 $ şi temperaturi între +30°C vara, respectiv -30°C în timpul iernii. În vederea poziţionării pe teren au fost sugerate două variante, demolarea construcţiilor existente fiind interzisă. Nu au existat restricţii în ceea ce priveşte structura sau forma, cerinţa fiind ca rezultatul să exprime un echilibru între estetică, funcţiune şi costuri. De asemenea, s-a dorit ca faţada principală să fie cea dinspre apă, iar întreg demersul să fie unul sustenabil. Am optat pentru primul amplasament propus, situaţie în care s-au adăugat cerinţelor o trecere în construcţia adiacentă de pe sit – viitorul spaţiu tehnic – şi tratarea judicioasă a proximităţii limitei de proprietate.
Obiectul se deschide către apă prin intermediul faţadei vitrate, astfel camera de zi fiind pusă în relaţie vizuală directă cu peisajul. Paradigma deschiderii este susţinută de prezenţa dispozitivului de umbrire, conţinând virtualmente o mişcare de ridicare-coborâre. Interiorul se organizează în jurul scărilor şi al şemineului, treptele libere continuând axul intrării dinspre terasă. Un buzunar al camerei de zi agrementează mica bucătărie. Dormitorul este conceput ca supantă şi permite vederea directă către living şi iaz. Structurarea după tipicul planului liber face ca singurul spaţiu izolat să fie cel al băii. Terasa exterioară augumentează spaţiul interior minimal. Conexiunea interior-exterior este potenţată prin dublarea axului scărilor de către peretele-accent care se curbează adăpostind şemineul şi prin utilizarea aceluiaşi material la nivelul planului de călcare. În proximitatea apei, materialul trece de la mat la lucios, ca metaforă a expunerii materii. Deschiderile pătrate din peretele-accent lasă la vedere jocul de lumină al şemineului, fiind concomitent un pandant al golurilor faţadei posterioare. Două prezenţe arboricole sunt propuse în puncte-cheie, în axul intrării, respectiv ca zen-view, prin fanta dintre volumul principal şi peretele-accent. În timpul parcursului către acces, vederea iazului este încadrată de un element din material lemnos. Panta învelitorii, cea a peretelui-accent şi cea a peretelui de pe limita de proprietate, toate se îndreaptă către apă, accentuând greutatea iazului în compoziţia propusă.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)