Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Reabilitarea cartierelor gri

Autori:
Oana Simionescu, Alexandru Cozma
Colaboratori:
stud. arh. Silvia Tripşa, arh. Kamil Szoltysek, soc. Gabriel Boldiş, ec. Răzvan Constantinescu
Localizare:
România
REABILITAREA CARTIERELOR GRI a luat naştere în urma colaborării cu locuitorii unui cartier de locuinţe socialist din Timişoara(16% din oraş este acoperit de astfel de cartiere, peste 50% din populaţia oraşului locuieşte într-un astfel de cartier datorită densităţii acestora) şi reprezintă o strategie pilot ce răspunde prin intermediul unor soluţii bine integrate în context unor nevoi bazice: reabilitarea unei structuri urbane în colaps, resuscitarea spiritului de comunitate, eficientizarea sistemului energetic, precum şi propunera unei strategii economice ce confera valoare financiară celor de mai sus.
Proiectul se întinde pe o perioadă de 30 de ani, începând prin dialog şi competiţii de design si arhitectură. Fazele proiectului sunt corelate astfel încât să se completeze una pe cealaltă şi strategia să poată funcţiona încă de la început. Centrul atenţiei este mutat de la apartamentele individuale către curţile comune. Fiecare curte, alături de clădirile ce o împrejmuiesc, vor primi caracteristici estetice, atmosferă, funcţiuni şi metode de dezvoltare proprii. In jurul acestora se vor forma mici comunităţi, iar cartierul va deveni o reţea - la rândul ei integrată în reţeaua mai mare a oraşului. Toate procedurile de reabilitare sunt gândite în aşa fel încât să producă mai mult spaţiu interior, cheltuieli mai mici, venituri, locuri de muncă, educaţie, noi locuinţe sociale, diversitate, calitate spaţială şi sentiment de apartenenţă. Implicarea locuitorilor în realizarea proiectului, în întreţinerea şi viaţa cartierului este ideea centrală a soluţiei: procesul de identificare a problemei, găsirea de soluţii, asimilarea consecinţelor pe termen lung, educarea constantă a locuitorilor astfel încât aceştia să înţeleagă deplin soluţiile oferite şi modul în care acestea funcţionează sunt paşi foarte importanţi pentru această strategie. Reabilitarea unui asemenea cartier prin mărirea capacităţii lui de locuire, angajare, educaţie şi recreare ar putea deveni o oportunitate sustenabilă pentru un oraş de a-şi îmbunătăţi atât nivelul de trai cât şi calitatea în general fără a ocupa noi teritorii.

Calitatea spaţiului public este un indice direct al democraţiei. Lipsa spaţiilor pentru interacţiune socială este una din problemele majore ale unei asemenea structuri urbane. Aceasta este de obicei compusă din niste celule mai mari conectate de o zona centrală. Fiecare celulă de acet tip conţine un număr de curţi ce ar putea găzdui diverse funcţiuni: centru comunitar, teren de sport, parc, loc de joacă, spălătorie, zone pentru grill, terase, grădini. Funcţiunea şi atmosfera specifică fiecărei curţi vor genera trafic între acestea şi vor iniţia dialog între micile comunităţi. Zona centrală a cartierului este de asemenea foarte importantă: aceasta inchide circuitul educaţional, energetic, cultural, comercial si funcţional al cartierului. “Locul” este folosit aici ca sursă de identitate şi comunicare.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)