Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Urban ID: Regenerarea urbană a zonei stadionului naţional Lia Manoliu

Autori:
Ana-Maria Branea, Marius Stelian Găman
Localizare:
România, Bucureşti vezi harta
Proiectul fost clasat pe locul I în cadrul concursului naţional Urban ID: Concurs de arhitectură şi regenerare urbană în Bucureşti organizat de Ambasada Marii Britanii în România in colaborare cu Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 2.Prin prezenţa Stadionului Naţional Lia Manoliu parcul adiacent acestuia are o importanţă/influenţă ce depăşeşte limitele municipiului şi uneori chiar ale ţării. Totuşi aceasta macro influenţă se manifesta doar ocazional, 2-3 meciuri ale echipei naţionale şi 2-3 mari concerte pe an, riscând ca sumele impresionante investite în amenajare să nu fie fructificate. Ca simplu parc, fără o temă, raza de influenţă este doar de 500 m, nesemnificativă pentru potenţialul zonei. Concept: Mens sana in corpore sano – parc dedicat activităţilor sportive Propunem o abordare sustenabilă a parcului la nivel ecologic (recreare ecosisteme, implementare surse energie alternativa), social (sănătate fizică şi psihologică, interacţiuni sociale) şi economic (intervenţii punctuale) pentru a asigura maximul de eficienţă şi impact cu resurse minime şi mai ales regenerabile. Pentru a ameliora legătura cu restul oraşului, propunem, în spiritul identităţii sportive a parcului, configurarea unor piste de biciclete de-a lungul arterelor majore, concomitent cu refacerea pavimentului aleilor potrivit pentru biciclete, role, cărucioare pentru copii şi persoane cu handicap. Deoarece mai mult de 60% din suprafaţa terenului este concesionată sau ocupată de stadionul naţional este necesară regândirea limitelor pentru a încuraja o fluidizare a spaţiului, a schimba caracterul actual restrictiv şi inestetic, menţinând în acelaşi timp nivelul de securitate, închidere, al spatiilor cu caracter privat. Propunem înlocuirea împrejmuirilor existente cu canale de apa, de aproximativ 2 m lăţime, amenajate peisajeră, ce vor forma culoare ecologice, însoţite de un fundal de vegetaţie permanent verde, realizându-se o legătura vizuala dar si o limita fizica a zonelor private. Pentru a unifica zonele amenajate şi accentua caracterul sportiv, comemorativ, al parcului propunem inserarea în puncte cheie a unor statui scara 1/1 a marilor campioni naţionali, surprinşi in ipostaze dinamice, în apropierea terenurilor unde se practica sportul respectiv. Se încearcă in acest fel popularizarea anumitor activităţi sportive, umanizarea unor legende (mărime naturala a statuilor, fără socluri), animarea zonelor. Luând in considerare suprafaţa de teren necesara funcţionării turnului de paraşutism şi popularitatea practicării acestui sport propunem refunctionalizarea zonei în vederea acomodării unei serii de terenuri sportive publice. Am optat pentru o amplasare de tip colaj a funcţiunilor sportive propuse inspirată de ţesutul urban al Bucureştiului, în care diversele perioade de dezvoltare sunt suprapuse. Turnul existent este menţinut adăugându-i-se o structură metalică de susţinere a panourilor de căţărare, belvedere şi bungee jumping şi o funcţiune de semnalizare la nivel de oraş prin proiectarea unei raze de lumina verticala în prelungirea sa.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)