Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Pruitt Igoe acum ocupare naturală

Autori:
Ana-Maria Branea, Marius Stelian Găman, Alexandru Mălăescu
Localizare:
Statele Unite ale Americii, St. Louis vezi harta
Din 352 proiecte această propunere a fost selectată în finala concursului internaţional de regenerare urbana Pruitt Ige Now.
Zona de nord a St. Louis-ului este caracterizată ca o zonă foarte problematică, cu o scădere continuă a populaţiei, clădiri abandonate şi parcele goale. De-a lungul celor 40 de ani in care a fost abandonat situl Pruitt Igoe a ignorat neplăcerea ce o transmitea oricui încerca să îl abordeze şi s-a vindecat singur. Recâştigat de natură si transformat intr-o pădure urbană, negarea metamorfozei sale şi forţarea unei noi funcţiuni reprezintă o crimă. Ca sursă a identităţii unui site istoria sa este infinit mai bogata decât orice plan raţional conceput. Am propus comemorarea planului Pruitt Igoe şi reconcilierea oraşului cu ceea ce a intenţionat să fie, ce a devenit, rezultatul şi potenţialul său. Deschizând situl întregii comunităţi drept un parc public dorim sa antrenam comunitatea în a îl lua în stăpânire, păstrându-i în acelaşi timp identitatea.
Redesenarea planului iniţial prin intervenţii peisajere îl va curăţa şi îi va reinstaura identitatea. Sugeram trei intervenţii, crearea de bazine puţin adânci ce marchează clădirile demolate, pavarea fostelor alei ţi locuri de parcare cu dale înierbate şi curăţarea zonelor verzi iniţiale pentru a facilita creşterea viitoare. Propunem menţinerea tuturor copacilor existenţi indiferent de locaţia în care au crescut faţă de planul iniţial împreună cu elementele de mobilier urban originale ramase pentru a accentua metamorfoza sitului.
Pe situl cel mai bine cunoscut, oricât de nedrept ar fi, ca eşecul şi moartea arhitecturii moderne propunem comemorarea acesteia, şi pentru a încheia mitul Pruitt Igoe, reconstruirea volumului unei clădiri iniţiale ce să adăpostească Muzeul Arhitecturii Moderne. Organizat pe o axă verticală, in concordanţă cu limbajul specific arhitecturii moderne, de-a lungul unei rampe continue, cu relaţii complexe între spaţii atât pe verticală cât şi pe orizontală, atriumuri şi faţade de sticla continue, muzeul însuşi trebuie sa celebreze arhitectura modernă dar să se limiteze la forma iniţială a clădirii. Faţada muzeului trebuie să fie o reflexie a dezvoltării sitului – abandonat de oameni şi recâştigat de natură.
Bazinele vor simboliza cicatricile sitului, creând prin reflexie iluzia optică a unor substaţii, goluri de mărimea unei clădiri ce prin iluminarea pe timp de noapte pot devenii oglinzi de lumină. Prin reconstruirea volumului exact al unei clădiri intenţionăm să accentuăm golurile mai sus menţionate. În faţa muzeului propunem o piaţetă care să acopere parcările subterane şi rutele de acces auto.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)