Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Restaurare, reabilitare faţade şi amenajare curte casa Degenfeld

Autori:
Petru Roşca, Alexandru Baban
Colaboratori:
STRUCTURA : ING. LIVIU TAPU
Localizare:
România, jud. Maramureş, Baia Mare, Piaţa Libertăţii nr. 5 vezi harta
Casa DEGENFELD, monument de categoria A din zona centrului istoric al municipiului Baia Mare, este formata dintr-un ansamblu de cladiri pe un plan in forma de “U”, intre piata Libertatii (vechea piata comerciala medievala) si piata Cetatii (cu ruinele bisericii gotice si Turnul Stefan).
Corpul de cladire abordat de prezentul proiect inchide latura sudica a ansamblului si a suferit mai multe reconfigurari spatiale si refatadizari, dobandind un aspect eclectic unitar inspre exterior, in urma ultimei reconstructii mai ample de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Spre curtea interioara, fatada nordica este mai simpla, lipsita de ornamente la parter.
In prezent fatadele se afla intr-un stadiu destul de avansat de degradare mai ales la nivelul parterului. De asemenea, in special pe fatada vestica, se gasesc fisuri ale peretilor care necesita lucrari de consolidare.
Pentru cele trei fatade orientate spre spatiul public, s-a considerat fi necesara restaurarea dupa detaliile originale, inclusiv pentru soclu, ferestre, usi, grilaje, balustrada, etc.
La fatada nordica, spre curtea interioara, a fost propusa pastrarea la etaj a detaliilor originale. Zona parterului, fara detalii semnificative si cu o asezare neregulata a golurilor, s-a abordat intr-o maniera care include elemente contemporane minimaliste din metal, sticla si lemn astfel incat sa se asigure o imagine atractiva spre curtea care in viitor va fi amenajata ca spatiu public.
Curtea va fi pavata cu piatra naturala, dupa sistematizarea ei in doua zone la nivele diferite, legate cu grupuri de trepte. Partea mai inalta este dedicata circulatiei si zonei de odihna, in timp ce partea mai coborata va permite accesul spre demisolul boltit si va functiona ca o terasa descoperita adiacenta unor functiuni de alimentatie publica.
Pe laturile de nord si vest ale curtii, boltile initiale ale parterului au fost zidite din motive functionale, iar pentru sugerarea apectului lor initial, s-a propus asezarea in dreptul fiecarei bolti a unor panouri din sipci orizontale montate in rama metalica, in solutie similara cu placarea in parter a fatadei nordice.
Dupa demolarea cladirii parter, zidul imprejmuirii cu poarta de acces in curte, se va curata lasand aparenta piatra de constructie originala, practicandu-se cateva goluri suplimentare pentru asigurarea legaturii vizuale dinspre si inspre pietonalul strazii Turnului

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)