Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Complex sportiv ISJC

Autori:
Dragoş Şerban Ţigănaş, Alexandrina Kiss
Beneficiar:
Inspectoratul Scolar Judetean Cluj
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca, str. Argeş vezi harta
Inspectoratul Şcolar Judeţean a organizat la începutul anului 2010 un concurs de soluţii pentru o clădire cu funcţiuni mixte: spaţii sportive destinate în principal copiilor precum şi birourile noului sediu al inspectoratului.
Echipa noastră a dezvoltat un concept ce propune o deschidere a perspectivei din direcţia străzii catre Biserica Reformată, aflată pe latura estică a terenului.
Pentru a marca prezenţa funcţiunilor sportive prin legătura lor cu Canalul Morii, sala de sport şi piscina au fost amplasate spre Sud iar sediul inspectoratului spre Nord. Funcţiunile sportive se află preponderent la parter, pietonul având din loc in loc contact vizual direct cu interiorul clădirii. Birourile inspectoratului se află la nivelurile superioare.
Pentru a aduce un plus de loisir zonei, o esplanadă în trepte pe malul Canalului Morii invită la socializare, relaxare, meditaţie şi studiu. În acest fel se conservă şi valorifică cadrul natural, atât prin cooptarea arborilor existenţi în cadrul amenajării peisagere propuse, cât şi prin modul de raportare al clădirii propuse la Canalul Morii. Un garaj subteran de 44 de locuri eliberează amplasamentul complet de locuri de parcare, lăsând astfel loc vegetaţiei.
Pentru integrarea clădirii în zonă s-a optat pentru o volumetrie contemporană care nu sfidează împrejurimile amplasamentului. S-a propus multă transparenţă, atât la nivelul parterului cât şi la nivelurile superioare. Faţada de plasă dă unitate clădirii şi îşi are rădăcinile cromatice în culoarea terenului de zgură existent pe amplasament în prezent. Prin semitransparenţa sa,plasa transmite pe timpul zilei un oarecare mister, iar seara pare a-şi inversa proprietăţiile, lasând lumina din interior să curgă. Acest ivelis prin semitrasparenta sa diminueaza volumul brut al salii de sport, care nu permite prea multa finete, dar in acelasi timp are un rol de parasolar pentru fatada cortina a spatiilor de birouri.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)