Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Concurs ThyssenKrupp Istanbul - Centru pentru educarea şi prevenirea în domeniul dezastrelor

Autor:
Bogdan-Constantin Neagu
Colaboratori:
arh. Iulian Oanta
arh. Dragos Constantin
arh. Dana Stanciucu
Localizare:
Turcia, Istanbul vezi harta
Proiectul nostru a fost selectat printre cei 8 finalisti ai concursului.
Tema si scopul concursului :
alegerea unui concept pentru Centrul educaţional de prevenire a dezastrelor naturale Istanbul – ce urmează să fie prima instituţie de acest gen din Turcia.
Municipalitatea Metropolitană din Istanbul – prin promotorii competiţiei ThyssenKrupp Elevator - doreste un centru complet echipat cu tehnologii necesare prevenţiei şi dezvoltării conştiinţei publice în legătură cu dezastrele naturale- a cutremurelor în mod deosebit. Printre obiectivele proiectului se numără şi crearea unui obiect arhitectural valoros, integrat în contextul urban actual al Istanbulului, care să poată deveni simbol turistic.
Amplasamentul se află într-o nouă zonă de dezvoltare din cartierul Bakirköy, din partea europeană a Istanbulului, în imediata apropiere a Aeroportului Internaţional Atatürk . Situl este un teren liber de construcţii, de aproximativ 27.000 mp, folosit în prezent ca parcare şi are ca vecinătăţi Centrul Expoziţional CNR, Hotelul Wow Istanbul si Mallul aeroportului.
Prin temă, suprafaţa maximă construită este limitată la 9.450 mp, înălţimea maximă la 78 m şi se interzice construirea in subteran. Un alt creiteriu al concursului era şi integrarea în tendinţele actuale ale dezvoltării durabile.
CONCEPT
Pornind de la tema concursului, fenomenul natural al mişcării plăcilor tectonice a stat la baza intregului concept arhitectural. Volumetria propusă este expresie a forţelor naturii ce pot redefinii relieful, este un obiect-simbol special adaptat funcţiunii pe care o reprezintă.
Experienţa parcurgerii acestui spaţiu este metaforă a Pămantului ce se deschide, revelându-şi secretele vizitatorului.
Clădirea este ascunsă în peisaj sub ample terase înierbate ce emerg de la nivelul solului, si este, în acelaşi timp, şi un puternic semnal vizual. Acest tip de abordare, cumulat cu noile tehnologii de producţie a energiei sustenabile sunt în concordanţă cu ideea dezvoltării durabile.
De la distanţă, Centrul pare o formă tectonică naturală, iar pe măsură ce te apropi, descoperi un parc natural sub forma unui deal ce poate fi escaladat.

Functionalitate
La intrarea în clădire vizitatorul trebuie sa treacă peste o oglindă de apă.
Centrul are forma unui rift. Un atrium amplu scindează cladirea în doua fâşii, fiind în acelaşi timp spaţiul central ce conecteaza toate funcţiunile. De aici pot fi accesate direct aproape toate spaţiile importante: zona expoziţională ( plasată în centrul clădirii), sălile de curs, de educaţie şi de simulări, biblioteca şi cafeneaua. Tot la parter se gasesc şi spaţiile anexe: un adăpost, zona tehnică, garderoba şi spălătoria.
La primul etaj se află un planetariu in sup. de 300 mp , trei sali de seminarii a cate 100 mp , o sala de conferinte de 400 mp şi alte sali dedicate instruirii, experimentării, jocurilor educaţionale şi proiecţiilor 4d, toate interconectate cu un foyer.
Cele două zone ale acestui nivel secţionat de rift, comunică printr-o pasarelă.
Al doilea etaj găzduieşte zona administrativă.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)