Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Unitatea Verde

Autori:
Ernest Onuţ Atanasiu, Iulian Moşu, Ştefan Dumitru Stana
Localizare:
România
UNITATEA VERDE

EXISTENT
Un oraş cu străzi străjuite de coloşi trişti din beton are nevoie de o schimbare majoră. Intens mediatizatul program de reabilitare termică aduce în prim plan o rezolvare primitivă şi “universal valabilă” care distruge încet-încet identitatea fiecărei străzi în favoarea confortului termic. Execuţii stângace şi alegeri nefericite ale neprofesioniştilor îneacă arhitectura indiferent de valoarea acesteia. Clădiri de locuit cu prestanţă sunt tratate într-un mod similar cu blocurile din cartierele dormitor, proiectate în sistem „copy-paste“. Deasupra tuturor se întinde o pastă groasă care netezeşte orice rid, ascunde orice detaliu şi înlatură orice urmă de personalitate. Se pune accent pe valoarea facturii şi se ignoră valoarea vizuală şi culturală a unui oraş îngenucheat de soluţii improvizate.
Fiecare din aceste blocuri găzduieşte apartamente cu suprafeţe locuibile mici. Balcoanele sunt subdimensionate şi sufocate de tâmplaria de PVC. Spaţiul generat este mic şi nu poate fi utilizat pentru scopul pentru care a fost creat: să fie un loc de relaxare în aer liber.

PROPUNERE
O intervenţie simplă care să înlăture toate aceste neajunsuri şi să crească valoarea ambientală la nivel stradal şi urban. O structură metalică uşoară, cu fundaţii proprii, care nu afectează structura blocului, legată punctual de balcoanele existente la nivelul fiecărui etaj.
Intervenţia asupra clădirii existente este minimă: se înlătură doar parapeţii balcoanelor şi se măresc golurile de ferestre pentru a permite trecerea din orice cameră spre noua terasă.
Fiecare terasă include ghivece supradimensionate care vor permite creşterea unei perdele verzi bogate. Local se vor planta arbuşti şi arbori de mici dimensiuni care vor creşte pe înălţimea mai multor etaje.
Separarea vizuală între terase care aparţin altor apartamente se face cu plasă metalică care va găzdui în timp o vegetaţie căţărătoare.

ANALIZA SI INTERVENTIE

SITUATIA EXISTENTA
Spatiul exterior aferent fiecarui apartament este subdimensionat.
Fatada de beton este supraincalzita pe timp de vara.
Aspect de ’cutie de chibrituri’.
GRADINA VERTICALA
Creeaza noi spatii verzi.
Realizeaza o perdea de protectie acustica.
Sursa suplimentara de oxigen.
Filtreaza lumina directa a soarelui pe fatadele sudice.
TERASE, NU BALCOANE
Spatiul exterior al fiecarui apartament va fi marit.
Fiecare apartament va avea o terasa - gradina.
O STRUCTURA NOUA
Insertia unei structuri metalice usoare cu interventie minimala in zona verde.
Aparitia zonelor de relaxare prin supradimensionarea balcoanelor si realizarea unor terase generoase.
Realizarea unor elemente puternice orizontale care vor proteja fatada de lumina directa a soarelui pe timp de vara.
O IMAGINE NOUA
Fatadele vor crea o noua identitate locala.
Spatiul verde de la parter va fi disponibil la fiecare apartement si la toate etajele.
Terasa ampla va fi o gradina suspendata, un loc prietenos de petrecere a timpului liber.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)