Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Sediul administrativ al Agenţiei pentru Protecţia Mediului - Bacău

Autori:
Constantin Medaru, Dragoş Ciolacu
Beneficiar:
Agentia pentru protectia mediului - Bacau
Localizare:
România, jud. Bacău, Bacău, str. Oituz vezi harta
Agentia pentru Protectia Mediului Bacau are sediul temporar intr-un imobil relativ nou cu regimul de inaltime D+P+2E, actuala constructie (cladirea laborator) a devenit inadecvata asa ca s-a luat hotararea construirii unui sediu nou. Acesta este o constructie S+D+P+4E articulat printr-o legatura la parter si etajul 1 cu cladirea laborator, avand functiunea de sediu administrativ si anexe desfasurate pe o suprafata de 2337.10mp. Cladirea are la subsol o parcare cu o capacitate de 7 locuri completate la demisol cu o parcare deschisa dar protejata cu o capacitate de 5 locuri, din care unul pentru pesoane cu dizabilitati. Demisolul este ocupat de anexe si este decalat partial la jumatate de nivel de subsol. Acest decalaj se pastreaza si la parter dand posibilitatea amplificarii spatiale pe zona de primire si relatii cu publicul. Urmatoarele 4 niveluri sunt relativ identice ca si compartimentare dupa o tema program stabilita de comun acord cu beneficiarul si include functional toate compartimentele administrative. Ultimul nivel este dedicat activitatilor comune, fiind prevazuta o sala de conferinte cu o capacitate de 80 de locuri, un cabinet pentru lectori precum si o sala de consiliu cu o suprafata de 22.00 mp , amplificate de o terasa circulabila cu rol de belvedere, protejata si plantata.
Volumetric noua cladire este de factura moderna intregrandu-se urbanistic in dinamica dezvoltarii orasului, cu o imagine reprezentativa pentru functiunea administrativa.
Conceptul volumetric este monobloc cu aspect exterior bipolar articulat de holul central si nodurile de circulatie verticala. Aparenta separare volumetrica este data de tratarea diferita atat volumetric cat si plastic a celor doua volume ce flancheaza axul nord-sud. Ideea de axialitate ce aparent separa dar uneste intrinsec functiunea se reflecta si prin deschiderea spre sud a spatiului interior printr-un usor unghi ordonator in plan orizontal. Volumetria dinamica a corpului din stanga data de unghiul ascutit ce invita vizitatorul este in antiteza cu statica corpului din dreapta, promovand un echilibru tensionat al perceptiei vizuale. In interior aceasta perceptie este amplificata odata cu parcurgerea verticala ce lasa sa se descopere treptat vechiul oras. Finisajele interioare dar si exterioare fac apel la materiale si elemente naturale – lemn, granit, vegetatie, oglinzi de apa, suprafetele larg vitrate subliniind odata in plus destinatia cladirii.
Caracteristicile amplasamentului
Terenul este situat in partea centrala a municipiului Bacau in zona de protectie a monumentelor istorice.
Aria construita (COTA 0,00) 354.50 m2
Aria desfasurata 2337.10m2
Aria utila 1797.90 m2
(fara circulatii si terase)
S teren 1.527,00 m2
POT propus 54 %
CUT propus

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)