Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Birou de arhitectură într-o casă veche

Autori:
Alexandru Baban, Petru Roşca
Colaboratori:
Structura: sing. Ioan Fechete
Executanti: mester Gheorghe Halasz, Acropolis, Automatic Grup
Beneficiar:
ARCHITEL
Localizare:
România, jud. Maramureş, Baia Mare, str. Victoriei nr. 36 vezi harta
Multe firme de arhitectura prefera sa-si amenajeze birouri in case vechi, in primul rand fiindca demersul reprezinta o provocare pentru un arhitect si nu in ultimul rand pentru a salvarea memoriei locului.
Conceptia reabilitarii in acest caz a avut la baza dorinta de a pastra si a pune in valoare cat mai multe elemente definitorii ale vechii cladiri, urmand ca noile interventii sa intre in contrast cu vechiul, printr-o abordare apropiata de minimalism.
Volumul principal al casei vechi, un parter clasic cu acoperis sarpanta, a fost curatat de finisajele inutile, fiindu-i redata textura de caramida initiala, in timp ce acoperisului i s-au remodelat stresinile pentru a obtine un volum simplu, placat cu tabla lisa faltuita.
Cladirea initiala dispunea de o mica extindere cu acoperis plat, care acum a fost inlocuit cu o terasa, fapt care a facilitat prelungirea liniei aticului si obtinerea unui volum simplu paralelipipedic, tencuit in alb, incastrat in volumul de caramida al cladirii vechi. In acest volum minimalist sunt inserate la fatada principala ferestrele largi cu grilaj metalic glisant, in timp ce la fatada dinspre curte s-a decupat intrarea, cu cele trei trepte “plutitoare”.
La interior, s-a pastrat aproape in intregime structura din lemn originala, fiind lasate la vedere grinzile planseului de peste parter, precum si capriorii respectiv grinzile sarpantei. Peretii vechi au fost consolidati cu tencuiala armata, iar unde a fost posibil s-au lasat aparente zone din zidaria initiala, alaturi de portiuni din tocurile oarbe din lemn ale vechilor goluri de usi.
Accesul spre spatiul mansardei se face printr-o scara elicoidala cu trepte din tabla metalica, sudate pe un miez din teava de asemenea metalica. Intreaga scara, alaturi de balustradele minimale, este lasata nefinisata pentru a evidentia textura sudurilor si a metalului brut. In aceeasi maniera sunt tratate bordarile golurilor practicate in planseul din lemn, bordari realizate din tabla ambutisata montata cu suruburi aparente in grinzile de lemn.
Sistemul de iluminat al spatiului din parter este de asemenea in contrast cu elementele vechi, prin amplsarea unor lampi atarnate, cu abajururi din aluminiu cu aspect contemporan. Pentru realizarea usilor din lemn s-a apelat la o firma specializata in mobilier antichizat.
Revenind la exterior, s-a incercat ca elemente precum firma cu numele biroului de arhitectura, mascarea contoarelor si poarta de intrare in curte, sa fie concepute unitar in atmosfera generala a amenajarii.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)