Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Pensiune Atra Doftana

Autori:
Bogdan Babici, Alexandru Maftei
Colaboratori:
Arhitectura: arh. Bogdan BRANDIBURG
Rezistenta: ing. Cristi NECULAIE
Instalatii sanitare: ing. Lucian IONESCU
Instalatii electrice: ing. Liviu POPA
Instalatii termice: ing. Catalin GUTOI
Localizare:
România, jud. Prahova, Valea Doftanei vezi harta
Indicatori:
RH: Subsol+Demisol+Parter / Sd: 955 m2 / Su: 765 m2 / POT: 20% / CUT: 0,5
PROIECT: PENSIUNE TURISTICA ATRA DOFTANA
LOCAŢIE: comuna Valea Doftanei, jud Prahova
PROIECTANT GENERAL: SC TECON SRL
AUTORI: BOGDAN BABICI. ALEXANDRU MAFTEI
COAUTOR: BOGDAN BRANDIBURG
AN FINALIZARE: 2011

- suprafaţa totală construită 955mp
- suprafaţa desfăşurată supraterană 330mp


Clădirea este situata pe malul unui lac de munte şi este configurată pe două volume majore, profitand de forma naturala a terenului, ce prezintă 2 căderi de nivel majore intercalate cu 2 zone aproximativ plane: volumul ce adaposteşte unităţile de cazare şi recepţia, şi cel de-al doilea ce contine spaţiile de divertisment, cele de utilităţi şi cele tehnice, ambele volume fiind astfel articulate încât să exploateze cât mai benefic configuraţia geometrica a terenului, orientarea şi priveliştile pe care situl le are, acordând o atenţie sporită modului de inserare în sit şi felului în care clădirea dialoghează cu mediul înconjurător.

Primul dintre volume , ce adăposteşte unităţile de cazare este amplasat cu un nivel sub zona de acces pe teren, generând pe acoperişul său platforma necesară parcării automobilelor şi a spaţiilor de manevră necesare acestora. Astfel dispus, volumul se află intr-o poziţie subterană (faţă de cota de nivel a accesului), lasând neatinsă imaginea cadrului natural.

Al doilea volum speculează declivitatea mare a terenului înspre zona luciului de apă şi este amplasat sub primul volum, conferindu-i celui dintâi o extindere a spaţiului verde de curte, permiţându-se astfel deschiderea spre privelişte a tuturor spaţiilor de cazare.
Clădirea este finisată folosind în mare masură materiale specifice locului şi funcţiunii, nivelul cazarii este îmbracat în lemn în timp ce zona de zi este finisată cu piatră la exterior.

Construcţia profită de natura terenului, exhibând minimum de suprafaţă, cu excepţia suprafeţelor vitrate prin care se poate admira priveliştea lacului, majoritatea anvelopantei este învelită de pamânt (sporind eficienţa energetică). Situl ramane practic neocupat şi poate fi utilizat pentru diverse activităţi specifice în mediul natural. Clădirea conţine de-a lungul volumului îngropat o serie de containere de apă ce captează şi stochează apa de pe terasele înierbate, introducând-o în circuitul domestic. De asemenea un număr de de panouri solare sunt dispuse pe terasa de deasupra spaţiilor tehnice.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)