Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Turnul din interiorul turnului

Autor:
Justin Baroncea
Colaboratori:
Autori cladire noua: Radu Enescu, Constantin Goagea, Ada Demetriu, Vitali Cataraga
Restaurare bastion: Marina Iliescu, Radu Enescu
Constructor: RAMB SISTEM, manager general Virgil Rezus
Localizare:
România, jud. Braşov, Braşov vezi harta
Indicatori:
RH: D+P+3E / Sd: 160 m2
Am optat pentru o solutie reversibila si cit mai putin intruziva. Asa am ajuns la concluzia montarii unui turn care sa adaposteasca o cafenea si un punct de informare turistica. Noua constructie nu afecteaza cu nimic bastionul original din punct de vedere structural. Bastionul Postavarilor s-a restaurat si si-a pastrat independent fata de noua constructie. Cu exceptia fundatiei intreg turnul de corten poate fi demontat fara a afecta bastionul. Turnul metalic este complet reciclabil. Atit panourile de corten cit si structura verticala se pot recupera integral.
Turnul nou propus face posibila perceptia bastionului pe toata inaltimea sa fara a fi deloc intruziv.
Se stabileste o dubla relatie intre turnul nou construit si bastionul Postavarilor. Relatia interior exterior devine ambigua si se reordoneaza relatia cu orasul.
Din turnul cafenea vad gurile de tragere ale bastionului si prin ele fragmente ale contextului. Nisele gurilor de tragere se integreaza in noua arhitectura. Turnul nou instalat este mecanismul care il ajuta pe vizitator sa parcurga bastionul.
Lipsa drumului de straja intermediar este suplinita prin deschiderile noii constructii. Spatiul intermediar, ramas neacoperit, dintre cele doua turnuri sporeste atit complexitatea relatiei interior-exterior cit si gradul de transparenta spatiala a noului ansamblu. Turnul nou construit nu are sens fara raporatrea la geometria, perforatiile si textura bastionului Postavarilor. Bastionul poate fi prefigurat si reconfigurat cu ajutorul noului turn.
Singurul material aparent de constructie atit la interior cit si la exterior il constituie panourile de otel corten.
Rezonanta spatiului, sonoritatea lui si iregularitatile oxidului te duc cu gindul la zanganitul de arme. Am construit un turn de asediu in miezul unui bastion de aparare, un oxímoron care vrem sa functioneze la nivelul relecturarii spatiului ramas intre cele doua coji verticale.
Geometria generala a noii constructii preia directiile zidului vechi de incinta si respecta reperele geometrice ale urmelor istorice. Consolele avanseaza peste urmele pe care pozitionarea turnului in parte le-a evitat.
Turnul de corten porneste de sub cota accesului, dintr-o sapatura semicirculara care pune in evidenta fundatiile vechiului zid de incinta, intrerupt ulterior de constructia Bastionului Postavarilor. Zidurile vechi din demisol au fost lasate netencuite ca si coronamentele fundatiilor care au ramas descoperite in planul pardoselii de la cota de acces.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)