Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Extindere birou Tektum

Autori:
Gábor Tóthfalusi, László Tulogdy
Colaboratori:
arh. CECĂLĂŞAN Ioana- Tektum
structura: ing. OLTEAN Mihai, ing. TUTAŞ Adrian
intalaţii: ing- MARIAN Aurelian, ing. Paul BIRIŞ
Beneficiar:
TEKTUM
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca, str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 13 vezi harta
Indicatori:
RH: P+M / Sd: 89,86 m2 / Su: 65,23 m2 / POT: - / CUT: -
Povestea începe în 2005, an în care am fondat firma noastră de arhitectură, Tektum. Ne-am mutat într-un mic spaţiu de aproximativ 30 mp din centrul Clujului. L-am reamenajat şi mobilat optim. Odată cu creşterea numărului de colaboratori, scăderea spaţiului alocat pe om ne-a îndemnat să ne gândim spre o extindere pe verticală, prin amenajarea podului. În 2006 am început demersul de autorizaţie, care s-a concretizat numai în 2010 (după mai multe discuţii cu comisia de monumente, judecată cu vecinii pentru ieşirea din indiviziune, tergiversări la nivelul primăriei, etc). În toamna anului 2010 am început şantierul pentru amenajarea podului. Aveam două mari probleme. Prima era că nu puteam părăsi spaţiul parterului. Trebuia astfel organizat amenajarea podului încât noi, la parter să ne putem desfăşura activitatea în, relativ acceptabile condiţii. A doua problemă era lipsa acută de finanţare care putea să aibă repercursiuni în detrimentul soluţiei arhitectonice şi al calităţii. Cu greu şi prin mai multe etapizări s-a reuşit terminarea amenajării în toamna anului 2011 – început de iarnă 2012.
Clădirea se află în zona centrală al oraşului, în extramurosul medieval, dar în zonă de protecţie al valorilor arhitecturale. Apartamentul este situat în zona de colţ al imobilului, constând din hol acces cu casa scării, birou, oficiu şi baie la parter şi dintr-un singur spaţiu – birou la etaj. Conceptul era amenajarea podului astfel încât să nu schimbăm forma învelitorii. După mai multe schiţe şi luând în considerare că, imobilul se află la o intersecţie de străzi, era biroul nostru de proiectare, necesită un landmark, am optat pentru o soluţie de marcare al colţului printr-un volum de sticlă care rupe planul învelitorii. Acest lucru era dezbătut şi de comisia de monumente. Anume că, deşi ştiau că noi putem realiza ceea ce am gândit, aveau reticenţe că se crează un precedent greu controlabil. Inserţia, deşi îşi arată prezenţa nu este agresivă.

Ca şi soluţie constructivă, pentru reducerea intervenţiilor la casa existentă, am ales varianta unei structuri metalice independente care să urmărească forma dată. Structura se rezema pe zidurile casei. Prin soluţia aleasă nu era necesar desfacerea grinzilor de planşeu numai în zona golului de scară.
La parter intervenţiile erau minimale, constând din amplasarea scării de acces, scară care prin forma planimetrică şi al spaţiului minimal alocat ridica foarte multe probleme atât funcţionale, estetice cât şi de punere în operă. La etaj amenajarea consta în amplasarea într-un singur spaţiu generos şi înalt (menţinând forma vizibilă al acoperişului) al birourilor. În zona de calcan am continuat zidăria de cărămidă aparentă de la parter cu cărămidă refolosită de aceeaşi dimensiune şi calitate.

În exterior am fost nevoiţi să schimbăm soclul, câteva elemente de piatră care erau în stadiu avansat de degradare şi să retencuim toată faţada. Cu această ocazie am schimbat tâmplăria veche menţinând însă forma originală.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)