Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Petromar

Autori:
Liviu Gabriel Zăgan, Costin Beekman, Alexandra Nicolau
Beneficiar:
OMV Petrom
Localizare:
România, jud. Constanţa, Constanţa
Obiectul proiectului il face o cladire administrativa construita in jurul anilor ’80, asezata in mijlocul Portului Naval Constanta, intr-un peisaj industrial: tehnologie, monumental, inginerie, silozuri si schelete metalice. In derularea conceptului a trebuit sa tinem cont de cateva constrangeri de neinvins: cladire existenta, buget, materiale deja impuse de client – poeticul Alucobond. Am considerat important ca, in acel context iesit din cotidian, sa aducem totul la scara umana. L-am avut ca profesor in acest exercitiu pe Richard Meier, incercand sa ii preluam si sa ii aplicam principiile de baza. Astfel, curatam fatada de diverse “accidente” aparute de-a lungul timpului, aliniem goluri, si o impartim in module clare, scopul fiind prezentarea volumului in mod rational, fara iluzii, monocrom, un tot unitar. Volumul devine secvential, repetitiv, facand tranzitia intre mediul exterior derizoriu si ordinea unui spatiu de birouri. Liniile fatadei urmaresc liniile ferestrelor, realizand un dialog continuu intre materialitate si transparenta. Incercam si folosirea albului pentru a ne apropia cat mai mult de natura, a lumina si a aduce contrast culorilor din jur, insa la insistentele clientului se alege culoarea “champagne”, similar RAL 7044. Volumul cladirii, sugerand prova unui vapor, este pus in valoare transformand foisorul existent intr-un far si parapetii teraselor in plase de pescuit - tabla expandata ne ajuta sa obtinem efectul dorit si sa integram totul in peisaj.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)