Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Imobil în centrul istoric, Cluj-Napoca

Autori:
Adrian Borda, Michael Buck
Colaboratori:
arh. Klara Veer
arh. Ana Moldovan
arh. Eleonora Ciotlăuş
proverex – ing. Ştefan Pintea (structură)
progir – ing. Radu Indolean (instalaţii)
energolux – ing. Dorin Beu (design de iluminat)
Beneficiar:
B.A.U. şi PLANWERK
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca, str. Georges Clemenceau nr. 3 vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+1E+M / Sd: 970 m2 / Su: 775,19 m2 / POT: 69,01% / CUT: 2,14
Strada Georges Clemenceau se află în partea cea mai veche a centrului medieval al Clujului. Printr-o serie de reabilitări şi de limitări ale traficului auto, rezultate în urma unui studiu efectuat de către Planwerk în 2005, calitatea spaţiului public din zonă a crescut în mod considerabil.
Cele mai vechi părţi ale construcţiei existente sunt din secolul al XVI-lea, casa fiind mărită şi transformată în secolele XVII-XIX. Astăzi, ea a devenit nucleul esenţial al clădirii finale.
Etajul nou adăposteşte zona principală de lucru. Două nuclee, unul de circulaţie şi celălalt adăpostind servicii, rămân singurele elemente opace într-un spaţiu complet liber; structura şi închiderile îşi corespund perfect. Spaţiul mansardei include o supantă şi este folosit cu eficienţă maximă pentru cinci unităţi de locuit de diferite mărimi (patru folosite de către partenerii celor două birouri şi un apartament pentru vizitatori). Cu o singură excepţie, locuinţele au acces la terasa ce se deschide către grădina din spate şi către priveliştea oraşului.
La nivelurile inferioare, repartiţia funcţională nu repetă relaţia dintre existent şi extindere. Parterul adăposteşte accesul la birouri, un spaţiu pe două niveluri legat direct de birourile de deasupra, secretariatul şi o sală pentru discuţii, nivelul superior al unui garaj cu elevator, dar şi un spaţiu pentru o cafenea cu anexe proprii şi cu un acces direct spre stradă. Subsolul e în cea mai mare parte deschis public, urmând să adăpostească un restaurant care va profita de bolţile magnifice ale casei renascentiste. Restaurantul şi cafeneua apar ca o datorie de a contribui la activarea zonei.
Când ai ocazia să devii propriul tău client, e firesc ca proiectul să încerce să exprime filosofia ta de proiectare. În acest caz, proiectul nu devine o vitrină spectaculoasă care să facă reclamă biroului, ci mai degrabă un studiu de caz asumat, un model de practică riguroasă şi de gândire a unui program marcat de urbanitate. Clădirea veche este restaurată şi pusă în valoare cu sensibilitate, iar partea nouă îşi asumă o imagine respectuoasă, însă care refuză orice fel de pastişă.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)