Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Reabilitarea reabilitării - Teatrul de Artă Deva

Autor:
Dan Idiceanu-Máthé
Colaboratori:
co-autor : stud arh Bogdan Zaha
Expertiza MMC : prof.dr.arh. Teodor Octavian Gheorghiu
studii acustice : Sc Enter Studio - dr.arh. Radu Pana
Executant : Sc Viva Construct S.A / sc Mado expert 2000 srl.
Beneficiar:
Consiliul Judetean Hunedoara
Localizare:
România, jud. Hunedoara, Deva, str. 1 Decembrie 1918 nr. 13-15 vezi harta
Indicatori:
RH: D+P+2 / Sd: 3385 m2 m2 / POT: 63% / CUT: 1,3
Solutia de reabilitare sustine in principal conceptul de continuitate si marcare a martorilor pe pielea casei. Conceptul general este de a readuce cat mai mult din vechea casa si respectand interventia de anii 90 . In general conceptul de restaurare e perimat pentru aceasta cladire pentru ca nu prea e ce sa mai restaurezi in ideea in care din original a ramas vâdoar “carnea” cladirii tot ce insemna de fapt savoarea ei adica decoratia fiind demult distrusa. Cladirea teatrului din Deva este considerata ca fiind demolata atat pe situl Wikipedia la bibliografiile arhitectilor cat si in biografia arhitectilor “Komor Marcell Jakab Dezso” - Varallyay Reka , Budapest, ed. Holnapp, 2006.
FATADA
In urma analizelor stilistice de pe fotografii cat si alte cladiri din aceeasi perioada a arhitectilor am redesenat si analizat stilul decorativ al fatadei incercand sa aducem cat mai mult din spiritul initial. Schimbarea functionala de anii 60 modifica major lucrurile mutand intrarea in axul central si inchizand intrarile de la baza turnurilor. Am pus in valoare stilul vechi al casei aducand detalii pe fatada demult disparute, intr-o coloristica bogata, am refacut soclul bogat ornat printr-o tehnica a ”betonului roman” colorat in masa si am marcat pe fatada elementele vechi ale intrarilor integrandu-le in cutii transparante pentru a crea martori ai transformarii.
Turnurile vor avea o invelitoare de tigla glazurata neagra fiind necesara o schimbare pe alocuri a tiglelor existente. Am gasit matrite in Serbia actuala si mai apoi am glazurat tigla la fabrica de sticla Medias.
FOAYER
Este si un spatiu multifunctional, avand posibilitatea sa se transforme in functie de necesitati.
Interventia aici a constat din finalizarea finisajelor cu o tenta contemporana in care scafele si tavanele existente sa fie cat mai bine integrate. O interventie majora este introducerea instalatiei de conditionare a aerului care trebuie sa fie introduse pentru o exploatare corespunzatoare. Am integrat in scafele existente tubulaturi care sunt complet ascunse, integrate in scafele existente.
SALA
In interior nu am avut nici un martor al salii initiale care a trecut printr-un incendiu. Am gasit martorii interventiei din anii 90.
In virtutea creeari unei sali de teatru, dar nu numai de teatru, s-a efectuat un studiu de acustica al salii care a impus cateva decizii de forma si finisaj a salii. Peretii vor fi imbracati in panouri fonoizolante si fonoreflectorizante in functie de reverberatia sunetului la rece.
Conceptul general este de a crea o imagine noua pentru ca sala si care sa devina un fundal pentru spectacolul de teatru/ dans/opereta, dar si pentru spectatorii in sine.
S-a introdus sistemul de conditionare a aerului de o maniera cat mai putin invaziva pentru a nu altera caracterul salii.
Per general tot sistemul de iluminbrae a fost updatat, solutia implementata fiind una pe baza de leduri scazand consumul de la 4600w/h la 780w/h. Iluminatul interior creeaza o scena in scena.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)