Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Reabilitarea unei clădiri de secol XIX

Autori:
Cristina Petrea, Sergiu Cătălin Petrea
Colaboratori:
Arhitectură:
stud. arh. Sabrina Ene
Concept energetic:
arh. Cristina Petrea, ing. Kurt Theiss (Econtech Theiss GmbH)
Structură:
ing. Nicu Curcudel (Arh-Cons Proiect)
ing. Alexandru Serban (Expertiză tehnică)
ing. Cristian Enescu (Expertiză tehnică)
Executanţi:
Agil Construct, Nizar Construct, Valcon Roofs, Sibelius, Corola Instalatii
Localizare:
România, Bucureşti, str. Logofăt Luca Stroici nr. 37 vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+1+M / Sd: 1125 m2 / Su: 1040 m2 / POT: 50,35 / CUT: 1,60
Pe o stradă liniştită din centrul oraşului, se află o casă veche, făcută în stil eclectic, veche de mai bine de o sută de ani. Chiar dacă a fost locuita permanent, clădirea a suferit o mulţime de daune interioare datorate mai ales avariilor de la nivelul acoperişului şi tâmplăriei.
Intervenţiile au vizat reabilitarea interioară si exterioară a clădirii, în scopul de a obţine un confort mai bun în utilizare. Procesul de proiectare a insistat pe recuperarea elementelor valoroase ale arhitecturii existente şi utilizarea mobilierului unicat. O atenţie deosebită a fost acordată utilizării luminii naturale ca o modalitate de a vibra interioarele elegante. Intervenţie s-a axat pe reabilitarea serei, a luminatorului pietonal de peste camera de zi, pe recuperarea/ restaurarea tamplăriei originale din lemn şi pe operarea unor deschideri mai mari pentru ferestrelor de mansardă şi lucarnele existente.
Reabilitarea termică a acoperişului a fost realizată folosind numai materiale de izolare naturale/reciclate (plăci termoizolante din fibre de lemn, fulgi de celuloză, membraneinteligente din latex), în scopul de a avea un impact redus asupra prezenţei puternice a elementelor originale ale acoperisului, oferind în acelaşi timp un grad ridicat de protecţie termică şi fonică. Utilizarea pentru învelitoare a plăcilor de titan-zinc în locul diferitelor tipuri de ţiglă şi foi de tablă adăugate parazitar în timpul anilor conferă fast şi oferă un aspect general unitar şi elegant. O temă recurentă în abordarea conceptuală iniţială a fost reciclarea/reutilizarea a cât mai multe elemente existente în scopul de a obţine un exemplu de bună practică de reabilitare. Tematica arhitecturii ca resursă a favorizat o creştere constantă a proiectului, influenţat de principiile arhitecturii durabile.
Prin folosirea unui joc de lumini şi umbre, atât pentru interior cât şi pentru spaţiile exterioare, geometria pură a elementelor de construcţie este nuanţată în profunzimi diferite. Utilizarea de accente colorate contrastante pe un fond alb general în conturarea finisajelor a permis obţinerea unei percepţii mult mai generoase a spaţiului, favorizată şi de texturile elegante ale pardoselilor vechi şi geamurile care deschid camerelespre exterior.
Un joc subtil al reflexiilor, genera de utilizarea unor suprafeţe lucioase şi a oglinzilor, dublat de dialectic de lumini şi umbre asigură ritmul interior şi conferă senzaţia de profunzime pentru diferitele camere.
Toate structurile şi elementele din lemn au fost conservate şi reabilitate, de la panourile de pereţi şi duşumele, până la construcţia spectaculoasă a acoperişului şi a scărilor. Utilizarea mobilierului vechi sau renovat aduce ceva din amintirea vechilor interioare elegante, fiind pus în valoare, de asemenea, de utilizarea subtilă de accesorii interioare şi elemente de iluminat. Pe parcursul proiectului echipa de proiectare a urmărit obţinerea unui exemplu de utilizarea a unei cladiri vechi ca pe o casă confortabilă, (un obiectiv de bază a clienţilor), prin negocierea unei relaţii strânse cu diferite straturi tectonice ale construcţiei.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)