Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Apartament BG

Autor:
Asociaţia Zeppelin
Colaboratori:
Autori: Constantin Goagea, Ştefan Ghenciulescu, Adrian Dobre, Cătălin Iclozan
Constructor: Habitual
Foto: Cosmin Dragomir
Localizare:
România, Bucureşti, str. Pristolului nr. 1984 vezi harta
Ne-am propus să reinterpretăm câteva din elementele caracteristice descoperite în acest apartament interbelic: finisajele de lemn, luminozitatea şi continuitatea spaţiului, geometria neregulată, multitudinea de opţiuni de deschidere şi închidere a spaţiilor, perspectivele foarte diverse.
Pentru a fi mai bine folosit şi mai comod apartamentul a mai primit o baie în locul fostei bucătării, iar sufrageria iniţială a devenit bucătărie cu loc de luat masa în legătură cu terasa. Geamul rotund de la baie (atât de tipic pentru interbelic), pe care a devenit leit motivul acestui proiect.
Am lucrat cu mai multe tipuri de perforaţii mici şi mari, rotunde sau rectangulare, pentru crea o diversitate de răspunsuri. Astfel panoul uşilor preia atât cercul geamului de la baie cât şi un motiv regăsit pe stradă, în desenul unei uşi exterioare de la o construcţie interbelică învecinată, vizibilă şi din apartament.
Apoi, există câteva ajutoare pe care le-am numit corectori de geometrie, ce permit o mobilare mai avantajoasă a camerelor şi mai mult spaţiu liber. În dormitor, de pildă, cutiile realizate din panourile perforate preiau curbura dificilă a peretelui şi ascund sistemele de încălzire şi aparatele de aer condiţionat, permiţând astfel să se pună patul la geam, iar peretele opus să se transforme într-un dulap mare de haine.
În bucătărie iregularităţile construcţiei vechi ne-au împins la soluţia unui mobilier perimetral îngust dar cu un spaţiu de stocare extins; din nou, panoul perforat care ascunde încălzirea şi răcirea a fost integrat ansamblului.
Ambele băi ale casei au o pardoseală de lemn, pusă în evidenţă prin volumele simple ale obiectelor sanitare. Pereţii sunt doar tencuiţi cu o soluţie de exterior; nu există placaje ceramice care să introducă alte motive geometrice sau culori, tocmai pentru a concentra totul pe întâlnirea dintre lemn şi vasele pentru apă.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)