Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Densificare - amenajare de apartament, Bucureşti

Autor:
Asociaţia Zeppelin
Colaboratori:
Autori: Ştefan Ghenciulescu, Constantin Goagea, Cătălin Iclozan
Antreprenor: Habitual
Proiect şi execuţie: 2011
Fotografii: Ştefan Tuchilă
Localizare:
România, Bucureşti, str. Crăciun nr. 1984
DENSIFICARE
Amenajare de apartament, Bucureşti
Un bloc anonim de anii ‘30, cu câte un apartament mic pe nivel. Nicio arhitectură specială - dimpotrivă, urechi prea mici sau prea mari, cotloane nefuncţionale; dar, în acelaşi timp, calităţi pe care le avea şi cea mai proastă arhitectură în acea vreme şi pe care azi le reuşim cu greu: înălţimi agreabile, ferestre proporţionate bine în mod natural, un farmec de nedefinit al legăturilor bizare dintre spaţii, al cotlonirii necontrolate sau al unor banale uşi cu tăblii şi căptuşeală.


TEMĂ:
Un apartament de 80 de metri pătraţi de modernizat şi de adaptat pentru o familie cu doi părinţi şi doi copii.
Planşeul sprijină direct pe pereţi (inclusiv pe cei neportanţi), interzicând orice fel de demolare (chiar şi a pereţilor de compartimentare).


2 - 3 - 4 CAMERE
La origine aici stăteau 1-2 persoane. Apartamentul avea un dormitor mare cu două ferestre, un living decent, o bucătarie mare, un grup sanitar de serviciu, un monte-charge şi o debara.
În anii ‘70 s-a mutat o familie de 4. bucătăria a devenit dormitor pentru copii şi debaraua bucătarie.
Nu am făcut decât să densificăm şi noi, astfel încât:
Livingul a fost împărţit de un perete de gips-carton în două dormitoare de copii.
Dormitorul mare a devenit living.
Dormitorul mic a devenit matrimonial.
Baia a devenit o bucătărie minimală.
Bucătaria a devenit baie, profitând de ghena grupului sanitar de serviciu.

APROAPE NIMIC
Instalaţii noi, parchet reparat, vopsitorie, 90 % din mobilier de la IKEA, o canapea şi o comodă rămase din anii ‘30.
Mobilierul IKEA este recuperat sau noiu, folosit ca atare sau, uneori deturnat.
Astfel, bibliotecile Billy ascund o uşă secretă între cele două camere de copii: o legătură directă pentru atunci când nu se ceartă şi o păstrare a vechiului circuit prin casă, chiar în condiţiile noii împărţeli.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)