Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Quattro core

Autori:
Ioana Secărea, Liviu Gabriel Zăgan, Costin Beekman
Localizare:
România
O cladire de birouri amplasata intr-un peisaj anost, cu vecini asezati periculos de aproape pentru confortul angajatilor sai, avea nevoie de reamenajarea unuia dintre etaje pentru o companie multinationala care dezvolta viitorul.

Tema cerea zone mari de birouri open space pe care noi ni le doream mai primitoare decat cele obisnuite. Majoritatea birourilor open space e lipsita de individualitate si angajatii se simt pierduti in spatiu ore intregi. Noi credem ca oamenii isi petrec prea mult timp in postura de “unul dintre multi altii” asa ca am decis sa aplicam un cod de culori spatiului, incercand sa delimitam diferite zone, cartiere. Pentru ca biroul este “acasa” pentru cea mai mare parte a timpului si colegii din open space sunt cei mai invazivi vecini pe care-i vei avea vreodata.

Etajul pe care-l amenajam era foarte intunecat. Din cauza distantei prea mari dintre golurile de fatada, lumina nu ajungea pana la nucleul cladirii. Pe de alta parte, clientul isi dorea sa evocam latura multiculturala a corporatiei. Ca raspuns, am propus imbracarea spatiilor centrale, sali de intaliniri, server, sala de mese si spatiul de relaxare, cu imagini din mari metropole. De ce sa nu vezi Tokyo de la un mic birou din Bucuresti daca firma are un sediu acolo? Poate ajungi sa lucrezi chiar in filiala respectiva, Pentru o corporatie, detaliul inspira, motiveaza, este distractiv si permite angajatilor sa isi odihneasca ochii pe linia de orizont pe care altfel nu ar vedea-o opt sau zece ore pe zi.

Pozitionarea in spatiu se face usor pe intreg etajul companiei: Ti se da un spatiu in NY, Londra, Tokyo sau Hong Kong si un birou specific dintr-o anumita culoare de cartier: verde, galben, magenta sau cyan, si altfel stii mereu unde stai.

Zona de receptie seteaza atmosfera pentru aceasta lume virtuala, fara limite. Conexiunile de pe tavan si pereti creeaza iluzia unei retele nesfarsite. Asta determina subconstient starea in care intra atat angajatii, cat si vizitatorii: firma nu cunoaste limite pentru ceea ce poate face. In timp ce receptia stabileste atmosfera de algoritm, sala de mese rupe senzatia de spatiu binar cu materiale mai calde. O pauza in mijlocul zilei de la mediul obisnuit de lucru te poate reseta si face mai creativ.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)