Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Reamenajarea Pieţei Unirii, Braşov

Autori:
Michael Buck, Benjamin Kohl, Eugen Pănescu
Colaboratori:
stud. arh. Cristina Pişleag
stud. arh. Iulia Hurducaş
aqua prociv (drumuri)
arh. Edmund G. Olsefszky (studiu istoric)
dipl. ing. landsch. Mathias Hientz (cons. peisagistica)
Beneficiar:
Primăria municipiului Braşov
Localizare:
România, jud. Braşov, Braşov, Piaţa Unirii vezi harta
Indicatori:
RH: - / Sd: 6.600 m2 / Su: - m2 / POT: - / CUT: -
Piaţa Unirii se află în centrul cartierului istoric Schei şi este încadrată de imobile cu importanţă patrimonială. Calităţile de excepţie ale spaţiului urban şi, legate de acestea, cele ale contextului construit nu sunt valorificate. Totuşi, aceste calităţi latente, alături de poziţia sa în oraş şi de prezenţa în vecinătate a unor atracţii importante, conferă pieţei Unirii potenţialul unui centru urban cu identitate şi caracter unic.

Biserica “Sf. Nicolae”, una dintre atracţiile turistice ale Braşovului, aflată în plan secund, are o prezenţă remarcabilă în spaţiul public. Nu în ultimul rând, tradiţia bogată a acestui loc de întâlnire a comunităţii din Schei confirmă necesitatea reabilitării sale.

Iniţial pavată, piaţa a fost acoperită în anii 1990 cu asfalt şi transformată într-un nod de trafic şi parcaj.
Scopul proiectului este reducerea suprafeţelor carosabile în favoarea celor pietonale şi consolidarea rolului de centru de cartier, animat de activităţi variate. Eficientizarea schemei de circulaţie, măsuri de încetinire a traficului auto, precum şi reorganizarea locurilor de parcare, a standurilor taxi şi a staţiei de autobuz sunt măsuri care au ca efect lărgirea suprafeţei pietonale multifuncţionale. Elemente punctuale – o fântână din granit şi doi arţari solitari – articulează în jurul lor spaţii publice cu caractere diferite. Fronturile pieţei sunt mărginite de Gherghini (crataegus carierei), arbori decorativi uşor adaptabili mediului urban. Perspectivele în direcţia bisericii, a clădirilor valoroase şi a masivilor montani sunt păstrate libere şi accentuate. Pentru restaurantele şi cafenelele aflate la parterul clădirilor sunt rezervate suprafeţe pentru terase. Căile de acces auto rezervate riveranilor şi vehiculelor de aprovizionare sunt integrate în pavajul pietonal.
Caracterul formal al amenajării este unul voit reţinut. Prin neutralitate formală şi prin inserţii reduse se acordă întâietate spaţiului urban şi perspectivelor interesante care se deschid spre împrejurimi.
Principalul tip de pavare utilizat este cel din bazalt, dispus în arcuri de cerc, tradiţional în Braşov.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)