Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Reamenajarea Pieţei Unirii, Cluj-Napoca

Autori:
Michael Buck, Tiberiu Ciolacu, Flavia Cozma, Benjamin Kohl, Tudor Pănescu, Eugen Pănescu, Oana Stăncioiu, Adrian Borda
Colaboratori:
arh. Şerban Ţigănaş
stud. arh. Cristina Pişleag
Kosemund und Putz Architekten
nv construct (drumuri)
progir (rezistenţă)
prociv construct (rezistenţă)
Beneficiar:
Primăria municipiului Cluj-Napoca
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca, Piaţa Unirii vezi harta
Indicatori:
RH: - / Sd: 19.361 m2 / Su: - m2 / POT: - / CUT: -
Piaţa Unirii este cea mai importantă piaţă urbană a zonei centrale.
În anii '90, datorită amenajărilor fragmentare, creşterii accelerate a traficului auto, barierelor create fie de elemente de publicitate, maşini parcate mai mult sau mai puţin regulamentar sau de suprafeţele verzi inaccesibile, ansamblul pieţei a fost neglijat, pierzându-şi funcţiunea reală.

După perioada socialistă, spaţiile publice devin tot mai des folosite ca instrument politic. Astfel, săpăturile realizate în anii '90, în centrul Pieţei Unirii, duc la descoperirea unor situri arheologice, rezultând suprafeţe ample rămase inaccesibile publicului.

În 2005 administraţia locală lansează un program de reabilitare a spaţiului public din zona centrală.
Concursul în două faze pentru Modernizarea şi amenajarea Bulevardului Eroilor şi Pieţei Unirii se baza pe un studiu de trafic care urmărea eliminarea traficului de tranzit din centrul oraşului, promovarea transportului public şi identificarea traseelor care puteau fi transformate în zone pietonale.
Proiectul este rezultatul acestui concurs.
Suprafaţa pieţei, concepută unitar, atinge şi uneşte pe direcţia est-vest cele două fronturi construite. În acest fel, imobilele sunt „aduse” din nou în piaţă. Zona de interes arheologic este încadrată în amenajare, în jurul ei configurându-se un loc de repaus. Un front de trepte pierdute preia configuraţia topografică a laturii de vest, funcţionând în acelaşi timp ca o gradenă orientată spre piaţă. Pe latura de sud, un sistem de fântâni însoţite de platani oferă un loc de odihnă şi o atracţie pentru copii. Întreaga suprafaţă pietonală este pavată cu piatră naturală. Odată cu reamenajarea spaţiului urban, este modernizat şi sistemul de iluminat public.
Proiectul Pieţei Unirii este împărţit în două etape, finalizată fiind numai prima.
Astăzi publicul umple terasele şi băncile bulevardului din primăvară până toamna târziu, copiii se bucură în zilele călduroase de jocurile de apă ale noii fântâni, iar suprafaţa eliberată a pieţei este folosită pentru festivaluri, concerte sau demonstraţii politice.
Însă, ideea principală de a crea continuitatea suprafeţei pietonale, fără nici un fel de restricţii sau bariere va deveni realitate numai în momentul realizării şi celei de-a doua etape a proiectului, prin eliminarea traficului auto de pe latura de est şi vest, unificând suprafaţa pietonală a bulevardului Eroilor cu cea a Pieţei Unirii.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)