Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Grădina cu vise - Bastionul Theresia din Timişoara

Autor:
Marius Miclăuş
Colaboratori:
arhitectura
coordonator | arh. Marius Miclăuş/ ARCHAEUS S.R.L.
echipa de proiect |arh. Marius Miclăuş, stud. arh. Bogdan Raţ, arh. Zsolt Varday, arh. Brindusa Havasi, arh. Cristian Blidariu,arh. Vasile Oprisan, arh. Beatrice Lucaci, arh. Nicolae Olteanu,;
ATELIER TREI - arh. Cosmin Bloju, arh. Codruta Negrulescu, arh. Oana Sarbu, arh. Victor Popovici, arh. Claudia Godean;
PARASITESTUDIO - arh. Claudiu Toma, arh. Maia Baldea,
GRAFICA - Artist Nada Stojici
Machetare – Bogdan RAT, Bogdan BUDA, Marton TOVISSI
3D – arh. Cristian Blidariu, arh. Zsolt Varday


specialităţi |

Structuri - SC CORONA TIMEXIM SRL Ing. Laci Fekete, consultant Ing. Corneliu Suma, Prof. Dr. Ing. Decebal Anastasescu ,
Instalatii - electrice - SC CAPABIL SRL/ Ing. Dumitru Moisi
HVAC - SC G&C MARKET CASTELLI SRL , Ing. Dorian Farca, Florin Botos
Edilitare – SC PROWASSER SRL / Ing. Marioara Golumba , Ing. Maria Grozav
Ridicari topografice - SC A&C GEODETIC TEAM SRL,
Peisaj: arh. peisagist Constantin Berar,
Consultant istoric - ist. Simina Stan,
Analize restaurare – prof. dr. geo. Marin Secalman, conf. geo. Anca Luca,
Consultant restaurare: dr. arh. Ileana Zbirnea, rest. Iulian Olteanu,
Consultant studii socio umane - dr. soc. Corina Ilin

beneficiar | CONSILIUL JUDETEAN TIMIS si PRIMARIA MUNICIPIULUI TIMISOARA
sef PIU – Marieta Mateescu, arh. Gabriela Cretu
Beneficiar:
Timis County Council and Timisoara Town Hall
Localizare:
România, jud. Timiş, Timişoara, str. Hector nr. 2 vezi harta
Indicatori:
Sd: 8400 m2
GRADINA CU VISE – BASTIONUL THERESIA DIN TIMISOARA

sa (re)invatam cum se foloseste spatiul public


Cistigarea unui concurs national de solutii pentru reabilitarea Bastionului Theresia (1738) ca Monument clasa A pe lista Nationala a Monumentelor, a deschis posibilitatea unei experiente profesionale dificile si in acelasi timp extraordinare.
Efortul echipei de proiect (in toate etapele acestuia – de la prefezabilitate la detalii de executie) dublat de dorinta beneficiarului (Consiliul Judetean Timis) de implementare a proiectului prin Fonduri Europene a definit o strategie de cistigare si definitivare a executiei acestei lucrari.
In primul rind s-au luat in calcul potentialitatile spatiilor interioare, a spatiilor nefolosite (mansarda) si definirea unor noi volume contemporane pentru functiuni predominant culturale.
Conceptual interventia se bazeaza pe citeva principii
eliminarea mortarelor pe baza de ciment si a betoanelor turnate in reabilitarea din anii '70 (implicit eliminarea atacurilor asupra suprafetelor istorice datorate materialelor folosite la acea vreme),
realizarea noilor instalatii doar prin pardoseli si elemente metalice care sa excluda interventia in substanta istorica,
folosirea de materiale noi (reversibile) usor de eliminat in interventiile ulterioare,
fina accentuare a interventiilor contemporane;
apropierea cu atentie de materialele existente pe baza unor studii minutioase si interventia prudenta asupra acestora.
Un element nou in studiul din timpul proiectarii a fost acela legat de analiza materialului istoric – tencuieli, caramida (5 tipuri), piatra (2 tipuri) si lemn ca si comportare in timp si ca reactie la interventia din anii '70. Citeva concluzii surprinzatoare au determinat solutii de restaurare diferite de cele clasice sau mixte date prin caietele de sarcini.
Materialele nou folosite au fost alese sa “imbatrineasca“ frumos in contrast usor cu suprafetele istorice, in acelasi timp ca “suport” pentru monument a fost aleasa o piatra din calcar ce ascunde spatiile din curtea de onoare dar potenteaza prin contrast si “reinventeaza” locuri nefolosite.

Scopul cel mai important al spatiului public a fost de a deschide oportunitatea pentru socializare, pentru evenimente si de asemenea, de a avea pregatita "infrastructura" pentru a (re) invata cum comunitatea trebuie sa utilizeze spatiul public.



Marius Miclaus

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)