Ediţii: 2016 | 2014 | 2012

Avangarda Americană. 50 de ani de arhitectură - de la modernism la minimalism

Autor:
Cosmin Caciuc
Colaboratori:
Editori: Ştefan Ghenciulescu, Cosmina Goagea, Constantin Goagea
Traducere: Magda Teodorescu
Design grafic: Radu Manelici
Corectură: Duşa Udrea-Boborel
Produs al modernităţii prin excelenţă, noţiunea de avangardă a implicat de la bun început conceptul de noutate, critica stereotipurilor şi convenţiilor, dislocarea tradiţiilor şi repoziţionarea producţiei estetice cu privirea aţintită către viitor.
Arhitecţii prezenţi în această carte acoperă toate curentele importante estetice, direcţiile majore actuale, dar şi zona de experiment. Modernismul, late-modernismul, postmodernismul, deconstructivismul şi minimalismul s-au născut în America, lucru care este mai puţin cunoscut la noi, iar cartea merge în adâncime cu analiza, pentru a explica experienţele concrete prin interpretări accesibile, încercând în acest fel să ajute la stăpânirea mai clară a unor termeni specifici din istoriografie, a filiaţiilor între diverse practici şi atitudini.
Cartea vine să descrie sub forma unui reportaj cultural aspecte ale condiţiei modernităţii, definitorie pentru urbanitatea contemporană şi modul în care este perceput spaţiul public. Ea readuce în centrul atenţiei actuale exemplele clasice moderniste, repoziţionând în acelaşi timp realizările extrem de recente pe fundalul moştenirii moderniste. În condiţiile unei mobilităţi din ce în ce mai accentuate şi mai lesnicioase, textul încearcă să devină un îndrumar pentru tineri, pentru studenţi, pentru arhitecţii care pot vizita America, arătând oricui ce este esenţial de văzut şi mai ales de înţeles. Multe din proiectele selectate sunt realizate de arhitecţi care provin din alte state ale lumii, formaţi în sisteme culturale diferite. În spatele formelor se ascund interpretările, textele despre obiecte, opinia publică şi comentariile specialiştilor. Cartea dezvoltă intersectările arhitecturii cu teoria culturală, referinţele sociologice, trimiterile la istoria locurilor sau la cea a ideilor. Arhitectura nu este văzută ca o colecţie de obiecte abstracte, ci ca piese dintr-un puzzle mai larg: spaţiul public.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)